Stedentrip Moskou en Sint Petersburg

Wow, wat zijn Moskou en Sint Petersburg twee bijzonder mooie en verschillende steden. Moskou is een moderne wereldstad waar je geweest moet zijn. Sint Petersburg is de culturele hoofdstad met de indrukwekkende Hermitage en bijzondere kathedralen en paleizen. Wij hebben de hoogtepunten van deze Russische steden verkend in een zevendaagse rondreis.

Moskou is het kloppend hart van Rusland met het prachtige Kremlin en kan eenvoudig concurreren met andere Europese hoofdsteden. De brede straten met kenmerkende stenen Oostblok gebouwen afgewisseld met 18e en 19e eeuwse kleurrijke gebouwen. Sint Petersburg (tijdens het communisme Leningrad geheten) is na Moskou de belangrijkste stad. Je ervaart de Europese wortels in iedere straat waar je loopt.

Wij hebben gevlogen met Pobeda Airline vanaf Keulen. Prima te doen. Binnen 3 uur ben je in Moskou. Van Moskou naar Sint Petersburg hebben wij de trein genomen. Een reis van bijna vier uren met de moderne sneltrein. Uiteindelijk de terugvlucht vanaf Sint Petersburg terug naar Keulen. Wij hebben in het goed aangeschreven Troyka hotel overnacht in Moskou. Binnen een kwartier ben je lopend bij het Kremlin. In Sint Petersburg hebben wij overnacht in het uitstekende Soko Sokos hotel overnacht, voorzien van een spa. Heerlijk wanneer je de hele dag onderweg bent geweest en kan bijkomen in de sauna, bubbelbad en het zwembad.

De transfers zijn in Rusland erg goed geregeld en de kosten vallen mee. Zeker in Moskou.

Visum voor Rusland

Om Rusland binnen te mogen is wel een visum nodig. ConnyReizen heeft als motto ontzorgen en kan de visumaanvraag volledig voor je verzorgen. Wil je dit zelf doen dan moet je meerdere keren naar het Russisch consulaat om het visum aan te vragen en op te halen. Daarbij zijn verschillende papieren en verklaringen nodig om het visum te krijgen. Om een visum aan te vragen is ook een uitnodiging nodig van het hotel in Rusland noodzakelijk. Sommige hotels brengen dan kosten in rekening. Binnen 2 weken heb je een Russisch visum in je paspoort.

Bezienswaardigheden in Moskou

Moskou is een uitgestrekte wereldstad met 12,5 miljoen inwoners. De stad heeft indrukwekkende bezienswaardigheden met als hoogtepunt het beroemde Kremlin en de Basiliuskathedraal. Het centrum van de stad is het Rode Plein met het Kremlin (de parlementsgebouwen) met vele prachtige tsarenpaleizen en kathedralen. Deze prachtige kerken van de tsaren mag je niet vergeten te bezoeken. Op dit plein hebben vele historische gebeurtenissen plaatsgevonden en vooral in de laatste helft van de vorige eeuw is het plein beroemd geworden door de militaire parades ten tijde van het regime van de Sovjet-Unie. Het plein is 700 bij 130 meter groot. In het midden staat het Mausoleum van Lenin, een piramideachtig monument van rood graniet. De Basiliuskathedraal grenst aan het Rode Plein en is gebouwd in opdracht van Iwan de Verschrikkelijke. De kerk is erg indrukwekkend en heeft diverse torentjes en  verschillende kleuren.

Vergeet niet verder te kijken dan de Kremlinmuren en bezoek de warenhuizen op het plein. Het beroemde warenhuis Gum mag je zeker niet missen, alleen al door de prachtige architectuur. Het 253 meter lange gebouw uit 1894 lijkt door het glazen dak op een grote broeikas; het telt drie lange passages, ieder met een eigen kleur.

Wij zijn anderhalve dag geweest in Moskou. Wil je nog langer blijven bezoek dan zeker het beruchte KGB-Complex en het Witte Huis. Wandel ook in de gezelligste straat van Moskou: de Arbat-wandelpromenade. Verder is een bezoek aan het mooiste klooster van Rusland het zestiende eeuwse Maagdenklooster aan te raden. Bezoek ook de prachtige metrostations met hun chique kroonluchters, veel marmer, sierlijk stucwerk, fresco’s, glasbeschilderingen en beeldhouwwerken.

Bezienswaardigheden in Sint Petersburg

Na het prachtige Moskou hebben wij de trein genomen naar tsaristische Sint Petersburg. Sint Petersburg is werkelijk een prachtige stad en heel rijk aan historie. Sint Petersburg is opgebouwd uit 50-100 eilanden, met elkaar verbonden door bruggen. Je herkent de Nederlandse invloeden in de stad zoals de bruggen en grachten. Het sneeuwde tijdens ons verblijf. Dit maakte de stad extra sprookjesachtig en een onvergetelijke ervaring met de in de avond schitterend verlichte paleizen en kerken.

Het cultureel erfgoed van Sint Petersburg is indrukwekkend. Een snel overzicht kan je krijgen door een citytour te nemen. In de Hermitage vind je de grootste verzamelingen kunstschatten ter wereld. De achttiende eeuwse Kazankathedraal en de Izaakskathedraal met hun imposante koepels zijn opvallende herkenningspunten. Evenals de opvallende Bloedkathedraal die is gebouwd op de plek waar tsaar Alexander II werd vermoord. Ook de engel op de 123 meter hoge torenspits van de Petrus- en Paulusvesting is één van de belangrijkste symbolen van de stad. In de kathedraal zijn de overblijfselen van vrijwel alle Russische tsaren en tsarinnen in crypten te vinden.

Wat wij niet konden doen door de bevroren rivier de Nevda is het bezoeken van het Petershof. Zeventig kilometer ten westen van de stad. Petrodvorets is het imposante zomerpaleis van tsaar Peter de Grote. De fonteinen in de paleistuinen zijn de mooiste ter wereld (in werking van eind april t/m september). Een mooie reden om een keer terug te gaan.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.