Wat doe je bij problemen op jouw vakantiebestemming?
Het is allereerst goed om te weten dat je er tijdens jouw vakantie niet alleen voor staat. Afhankelijk van het probleem kan je het beste eerst ter plaatse een melding maken. Simpelweg omdat je dan het dichtst bij het vuur zit en contact hebt met de personen die de meeste problemen direct kunnen oplossen. Ook omdat klachten pas in behandeling genomen worden na een melding ter plekke. Mocht je er niet uitkomen dan kan je – indien aanwezig – de reisleiding bereiken en als dat niet lukt, neem dan contact met ons via e-mail dereismeiden@mijnreiskennis.nl of in geval van nood per telefoon +31 6 20908189 of +31 6 20919768.
Als richtlijn bij het oplossen van problemen houden wij de ANVR Reis- & Boekingsvoorwaarden aan.
Heb je dringend hulp nodig van uw verzekering vanwege pech, een ongeval of ziekenhuisopname? Bel dan de Allianz: +31 20 592 92 92 (24 uur per dag bereikbaar) of jouw eigen reisverzekering indien je niet verzekerd bent bij Allianz.
Bij een ander noodgeval zijn wij te bereiken op +31 6 20908189 of +31 6 20919768. Niet bereikbaar? Spreek je boodschap in en wij bellen zo snel mogelijk terug, Je kunt ook een sms sturen naar ons of e-mail naar dereismeiden@mijnreiskennis.nl.
Hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over wat te doen bij vervelende situaties in het buitenland. Komt je er echt niet uit kan je ons altijd bellen, voicemail achterlaten, sms sturen of e-mailen en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Wat doe je bij een overboeking?
In het geval van een overboeking zal het alternatief minstens gelijkwaardig moeten zijn. De gelijkwaardigheid van de alternatieve accommodatie moet worden beoordeeld naar objectieve maatstaven. Zie hiervoor artikel 11 van de ANVR reisvoorwaarden.
Is de aangeboden accommodatie naar jouw mening niet gelijkwaardig? Maak hier dan direct melding van bij de reisleiding. Wordt of kan er geen alternatief geboden worden? Laat dan jouw ongenoegen schriftelijk vastleggen. De Reismeiden dient na afloop van de reis een klacht voor je in bij de betreffende reisorganisatie. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding geldt de voorwaarde dat de klacht ter plaatse aan de reisorganisator is gemeld. Zorg er daarom voor dat u een klachtenrapport krijgt! Nogmaals: dit schrijven de ANVR voorwaarden voor in artikel 14.
Wat doe je bij klachten bij tekortkomingen van de accommodatie?
Ondanks het streven een vakantie uit te zoeken die perfect bij jouw wensen past kan het zijn dat je ter plaatse klachten heeft over de accommodatie, omdat deze niet naar wens is. Of dat er iets mis is met het eten. Meldt dit dan direct bij de reisleiding of bij de receptie. Worden de klachten niet opgelost dan kan je het beste de klacht schriftelijk vast laten leggen door de reisorganisatie.
Hoe is de klachtenprocedure?
Als de tekortkomingen en/of klachten niet naar behoren op worden gelost dienen deze uiterlijk binnen een maand gemeld te worden bij de Reismeiden. Wij stellen dan samen met jou op papier de klacht(en) en/of tekortkoming(en) en motivatie op. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding dient de klacht echter wel ter plaatse aan de reisorganisator te zijn gemeld (zorg ervoor dat je een klachtenrapport krijgt). Dit is bepaald in de ANVR voorwaarden artikel 14.
Verlies, diefstal of schade aan je bagage?
Indien je een goede reisverzekering hebt afgesloten is verlies, diefstal of schade aan jouw bagage vaak meeverzekerd. Wij raden je aan dit voor vertrek nogmaals goed te controleren. Is jouw bagage niet aangekomen op de luchthaven van bestemming, of is er schade bij aankomst op de bagageband?
Meldt een niet aangekomen tas en/of koffer altijd aan het aanwezige luchthavenpersoneel, zodat zij achter jouw bagage aan kunnen gaan. Laat bij schade aan jouw tas of koffer bij aankomst op de luchthaven altijd een (P.I.R.: Property Irregularity Report) rapport opmaken.
Aangifte doen?
Als je tijdens jouw verblijf, verlies, diefstal of schade oploopt aan jouw bagage doe dan direct aangifte te doen bij de politie of de toeristenpolitie. Zorg ervoor dat je altijd een bewijs van aangifte krijgt. Hiermee heb je een bewijs om zodoende aanspraak te kunnen maken op jouw verzekering.
Heeft u langdurige vertraging?
Indien er sprake is van langdurige vertraging dan heb je recht op verzorging gedurende het oponthoud. Het recht op verzorging hangt echter wel samen met de duur van de vertraging en de afstand van jouw reis.
Vraag altijd om een geschreven verklaring van de betrokken luchtvaartmaatschappij in het geval van een langdurige vertraging of annulering. Als je een annuleringsverzekering heeft afgesloten heb je deze in ieder geval nodig. Een dergelijke verklaring kan ook als bewijsmateriaal dienen voor het verkrijgen van een schadevergoeding.
Hulp nodig bij het indienen van schade?
Als je bij ons een annuleringsverzekering heeft afgesloten, helpen wij je graag bij het indienen van schade voor de annuleringsverzekering. Ook hulp bij het indienen van een schadevergoeding bij de betreffende luchtvaartmaatschappij is dan mogelijk.
Reisdocument nodig op reis?
Ga je op reis dan heb je een reisdocument nodig. Vraag dit tijdig aan bij jouw gemeente. Hou er rekening mee dat dit vaak op afspraak gaat en de productietijd ongeveer een week is. Meer informatie vind je op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/vraag-en-antwoord/reisdocument-buitenland en op de website van je gemeente.
Diefstal of verlies paspoort/identiteitsbewijs?
Doe dan direct aangifte bij de lokale of toeristenpolitie. Zorg ervoor dat je altijd een bewijs van aangifte krijgt. Hiermee heb je een bewijs om zodoende aanspraak te kunnen maken op jouw verzekering. Laat een nooddocument bij de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade of consulaat ter plekke aanvragen om zo uw reis te vervolgen. Mocht er geen Nederlandse ambassade of consulaat zijn, dan mag je als inwoner van de EU ook naar de ambassade van een ander land gaan voor een tijdelijk paspoort. In de meeste gevallen is het tijdelijke paspoort alleen geldig om mee naar huis te reizen en kan je niet verder reizen naar andere landen. Verstandig is om op reis altijd een kopie van jouw paspoort of identiteitsbewijs mee te nemen. In Nederland kan je met dit bewijs van aangifte een nieuw document aanvragen bij de gemeente.
Diefstal of verlies bankpas/credit card?
Direct het alarmnummer van jouw bank bellen om uw pas te blokkeren. Zorg dat je dit nummer altijd bij je hebt (bv. als contact in je telefoon) om goed voorbereid op reis te gaan. Altijd direct aangifte doen bij de lokale of toeristenpolitie.
Geld verloren/gestolen?
Indien je al je geld kwijt raakt, is er een aantal mogelijkheden. Bel jouw reisverzekering voor hulp en advies, laat vrienden of familie geld overmaken via Western Union of zoek hulp bij de dichtstbijzijnde ambassade of het consulaat. Het is altijd slim om ongeveer 50-100 euro in de juiste valuta in kleine biljetten te verdelen over meerdere plekken in je bagage voor noodgevallen. Je kunt het gestolen bedrag aangeven bij de lokale of toeristen politie. Zorg ervoor dat je altijd een bewijs van aangifte krijgt. Hiermee heb je een bewijs om zodoende aanspraak te kunnen maken op jouw verzekering.
Diefstal of verlies van jouw telefoon?
Direct bellen met het alarmnummer van de provider om jouw simkaart te laten blokkeren. Zorg dat je dit nummer altijd bij je hebt om goed voorbereid op reis te gaan. En … direct aangifte doen bij de lokale of toeristenpolitie. Zorg ervoor dat je altijd een bewijs van aangifte krijgt. Hiermee heb je een bewijs om zodoende aanspraak te kunnen maken op de verzekering. Heb je een reisverzekering dan kan je met het bewijs van aangifte de diefstal bij de verzekering opgeven en aanspraak doen op jouw verzekering.
Diefstal of verlies van jouw toebehoren?
Altijd direct aangifte doen bij de lokale of toeristenpolitie. Zorg ervoor dat je altijd een bewijs van aangifte krijgt. Hiermee heb je een bewijs om zodoende aanspraak te kunnen maken op jouw verzekering. Heb je een reisverzekering dan kan je aanspraak doen op jouw verzekering,
Wat doet je bij ziekte of een ongeluk?
Neem altijd eerst contact op met jouw reisverzekering indien je deze hebt. Zij kunnen je doorverwijzen naar een ziekenhuis, (tand)arts of ander adres in de buurt van de plek waar je je op dat moment bevindt. Ben je bij een ongeluk betrokken, dan moeten dokters ook bij jouw verzekeringspapieren kunnen. Neem altijd een klein EHBO-tasje mee in je rugzak met belangrijke nummers en je verzekeringspapieren.
Wat doe je bij een overlijden?
In het onwaarschijnlijke geval dat je reisgenoot komt te overlijden, dien je met spoed contact op te nemen met de lokale autoriteiten, de Nederlandse ambassade of het consulaat en jouw reisverzekering indien je deze hebt. Dit geldt ook voor het overlijden van een (direct) familielid. Jouw reisverzekering kan je vertellen voor welke kosten je gedekt bent bij het overlijden van jouw reisgenoot of (direct) familielid en kan je adviseren wat je moet doen.
Ben je het slachtoffer geworden van mishandeling of geweld?
Ga dan direct naar de politie of de lokale autoriteiten. Indien nodig ga naar een dokter of ziekenhuis en neem contact op met uw reisverzekering indien u deze heeft.
Ben je gearresteerd en opgesloten?
In het geval dat je in een buitenlandse cel terecht komt, probeer dan via de Nederlandse ambassade ter plekke in contact te komen met het ministerie van Buitenlandse zaken. Uiteraard is het Nederlandse recht niet van toepassing in het buitenland en zijn de omstandigheden in de gevangenissen niet gelijk aan die van Nederland. In de meeste landen heb je het recht om contact op te nemen met de ambassade en een advocaat. Ga er wel vanuit dat het langer duurt dan je denkt en hou rekening met het ergste. Ons advies is uiteraard om uit de buurt te blijven van problemen waardoor je mogelijk in deze situatie terecht kunt komen.
Wat te doen bij extreem weer en rampen?
Mocht jouw reis ernstig worden verstoord door een overstroming, een tropische storm, gewapende conflicten, een tsunami of andere rampspoed, volg dan altijd de aanwijzingen van lokale autoriteiten. Ben je in een gebied waar vaker extreem weer voor komt, zorg dan dat je vooraf altijd op de hoogte bent van wat je moet doen in geval van een evacuatie. De reizen bij de Reismeiden geboekt zijn via Mijnreiskennis aangemeld bij het calamiteitenfonds. Zie voor meer informatie: www.calamiteitenfonds.nl.
Autoschade, diefstal of pech met je eigen auto of een huurauto?
Staat jouw vakantieland op de groene kaart, een internationaal verzekeringsbewijs? Dan is uw autoverzekering daar gewoon geldig. Bij een huurauto van groot belang een goede verzekering aan te schaffen. Zorg bij een buitenlandse schade extra goed voor bewijsmateriaal. Vul het schadeformulier volledig in (ook de achterkant), zorg voor duidelijke foto’s en voor getuigen als die er zijn. Op de groene kaart staat het telefoonnummer van de verzekeraar en van de alarmdienst. De gegevens van de huurmaatschappij staan in jouw papieren vermeld. Meld de schade telefonisch bij jouw verzekeraar. Zij kunnen je ook meteen vertellen of je de auto kunt laten verslepen, of je recht heeft op vervangend vervoer en wat er wel en niet verzekerd is. Kan je niet verder met de auto? Bel dan de alarmdienst.
Wordt de auto gestolen tijdens je vakantie? Zorg er dan altijd voor dat je aangifte doet bij de politie. Zorg ervoor dat je altijd een bewijs van aangifte krijgt. Hiermee heb je een bewijs om zodoende aanspraak te kunnen maken op jouw verzekering. Neem verder contact op met jouw reisverzekering indien je deze heeft. Pech met de auto? Heb je geen pechhulp met buitenlanddekking? Dan zal je contact op moeten nemen met een buitenlandse hulpdienst. Heb je pechhulp met buitenland dekking dan kan je deze altijd bellen vanuit jouw vakantieland. Bij sommige autoverzekeringen heb je ook dekking bij mechanische storing in het buitenland. Hiervoor kan je contact opnemen met het alarmnummer van jouw autoverzekeraar of het verhuurbedrijf.
Reisdocumenten verloren?
Ben je al je reispapieren kwijt, zoals tickets, vouchers van uw huurauto of hotelreserveringen? Maak je hier dan niet al te veel zorgen om. Bijna alle documenten worden digitaal bewaard en kunnen meerdere malen worden geprint. Je kunt altijd contact met ons opnemen om te vragen of de betreffende documenten gemaild kunnen worden. Sla ze op in een apart mapje in je mailbox en/of op een USB.
Medicijnen kwijt of vergeten?
Neem altijd voor drie dagen medicijnen mee in je handbagage, luidt het advies van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie. Kougevoelige medicijnen (zoals insuline) horen niet in het (koude) bagageruim omdat dan de werking afneemt. Maar wat als je ter plaatse zonder medicijnen komt te zitten?
Schaf voordat je op reis gaat een ‘medicijnpaspoort’ aan. Deze kan je bij jouw apotheek aanvragen. Daarin staan de middelen die je gebruikt met merknaam en met werkzame stof vermeld. Met deze lijst kan je ter plaatse naar een apotheek, arts of ziekenhuis om de medicijnen te bemachtigen. Stel jouw zorgverzekering en eventuele reisverzekering op de hoogte en bewaar bonnen om gekochte geneesmiddelen thuis vergoed ter krijgen. Neem bij twijfel over een medicijn contact op met jouw apotheek.
Meer vragen?