Coronavirus

Het coronavirus leidt tot een aantal reisadviezen en maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Wat betekent dat voor jou als reiziger? Ben je of wil je op reis? Dit is wat je moet weten over de gevolgen.

Meest gestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies?
Voor de actuele updates kun je kijken op de website van Buitenlandse Zaken. Dit is namelijk per land en zelfs regio verschillend en wijzigt regelmatig. 

Wie bepaalt of een reisbestemming veilig is?
Het Ministerie van Buitenlandse zaken kan een negatief reisadvies of een kleurcode afgeven voor landen en regio’s. Deze codes geven aan welke risico’s je in een bepaald gebied loopt. Er zijn vier kleurcodes:

  • rood: advies om niet te reizen
  • oranje: advies is alleen noodzakelijke reizen
  • geel : u kunt reizen, maar hou rekening met beperkende maatregelen.
  • groen: u kunt reizen.

Het negatief reisadvies en de kleurcodes zijn niet bindend. Reisverzekeraars en reisorganisaties beslissen zelf of ze het advies opvolgen.

Kan de reisorganisatie de reis wijzigen of opzeggen?
De reisorganisatie kan de reis opzeggen als er sprake is van gewichtige omstandigheden waardoor de reis niet kan worden uitgevoerd. Is de reis met enkele wijzigingen wel uit te voeren, dan mag de reisorganisatie wijzigingen doorvoeren als de reis daarmee niet wezenlijk nadelig wordt beïnvloed. Vergaande wijzigingen of wezenlijke veranderingen kunnen door de reiziger worden afgewezen. De reisorganisatie kan vervolgens de reis opzeggen. De reiziger heeft in dat geval recht op teruggave van de reissom.

Kan ik mijn reis annuleren?
De reis beëindigen (annuleren) kan altijd. Hier zijn wel kosten aan verbonden. De kosten vind je terug in de voorwaarden van de reisorganisatie. Een annuleringsverzekering dekt annulering wegens een besmettelijk virus veelal niet. Er zijn annuleringsverzekeringen waarbij je annuleren wegens een besmettelijke ziekte apart kan bijverzekeren. Lees de polisvoorwaarden hierop na.

Gaat de reis naar een land waar het coronavirus voorkomt? Vraag ons naar de mogelijkheden om de reis te annuleren of om te boeken. Lees voor een mogelijk beroep op de annuleringsverzekering de voorwaarden van je verzekering.

Heb je via ons bij bv TUI geboekt en het reisadvies is code rood? 
Wanneer een reisadvies wijzigt (van geel naar oranje of van oranje naar rood) en dit heeft gevolgen voor je vakantie dan wordt dit door jouw reisorganisatie aan ons gecommuniceerd. Wij stellen je natuurlijk zo snel mogelijk op de hoogte.

Is het vervoer en accommodatie van jouw reis apart geboekt?
In dat geval kun je niet terugvallen op een reisorganisatie. De mogelijkheid om het ticket om te boeken hangt af van de voorwaarden van je ticket. Wij nemen in dit geval contact op met de vliegtuigmaatschappij en de geboekte accommodaties om de mogelijkheden te bespreken. Check voor annuleringskosten de voorwaarden van je annuleringsverzekering. Heeft de luchtvaartmaatschappij de vlucht gestaakt, dan heb je recht op teruggave van alle ticketkosten.

Ik heb een reis geboekt voor de zomer naar een bestemming waar nu het coronavirus voorkomt. Wat doe ik nu?
Dat is nu nog niet geheel duidelijk, omdat dit momenteel nog niets is te zeggen over de situatie op de langere termijn. Hou daarom het advies van het Ministerie van Buitenlandse zaken in de gaten. Wil je toch nu al de reis annuleren, dan zijn de annuleringskosten voor eigen rekening. Hoe dichter bij de vertrekdatum je annuleert, hoe hoger deze kosten zijn. Je kunt met ons de mogelijkheden bespreken de reis om te boeken naar een andere bestemming. De bijkomende kosten zijn wel voor eigen rekening.

Ik heb geboekt en wil niet meer op vakantie. Wat kan ik doen?
Wanneer het reisadvies groen, geel of oranje is, kun je tegen de standaardprocedure (en kosten) de reis door ons laten annuleren of omboeken. Wij raden aan om de ontwikkelingen rondom het Coronavirus even af te wachten. Zeker als je een vakantie hebt geboekt die verder in de toekomst plaatsvindt. Wij denken graag met je mee!

Speelt het Calamiteitenfonds een rol bij het coronavirus?
De garantieregeling van het Calamiteitenfonds is alleen van toepassing op calamiteiten door een natuurramp of van molest. Het coronavirus valt niet onder de definitie natuurramp of molest en valt daarom niet onder het Calamiteitenfonds.

Belangrijke informatie:

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Aanmelden informatieservice Buitenlandse Zaken

RIVM

ANVR